Uit ervaring met eerdere projecten als “Cambuur werkt” blijkt de combinatie van actieve fysieke en mentale fitheid een succesvolle formule. Daarbij leren deelnemers, in groepsverband, doelgericht te kiezen voor een bepaalde toekomst. Toch gaat het niet alleen om het einddoel, bijvoorbeeld een baan, maar vooral ook om de weg hoe je daar komt. Voor veel jongeren blijkt dat net het juiste duwtje om weer positief in het leven te staan en aan de slag te kunnen. De methode onderscheidt zich bijvoorbeeld door de zeer persoonlijke benadering. Van elke deelnemer wordt in een persoonlijk einddossier een beknopte, maar heldere diagnose en een praktijkgericht advies gepresenteerd.
- Uitkeringsgerechtigde jongeren tot 27 jaar (geen strikte begrenzing).
- De groep bestaat per project uitsluitend uit jongens of meisjes om problemen tijdens het omkleden en het sporten te voorkomen.
- Uit de praktijk blijkt dat met maximaal 15 deelnemers er voldoende begeleiding en individuele aandacht gegarandeerd kan worden.
Het “Cambuur Werkt” project is vanaf 2008 tot heden tien keer succesvol uitgevoerd. Het heeft hiervoor ook landelijke erkenning gekregen. Onder andere door het ontvangen van “De Groene Bal” van de Stichting Meer Dan Voetbal van de KNVB. Daarnaast werd het project door dezelfde stichting uitgeroepen tot runner up achter NAC in de strijd om de Meer Dan Voetbal Award 2010 die uitgereikt werd aan het project van het jaar.
Het project heeft een looptijd van vier weken, vier dagen per week. Tijdens de training wordt de deelnemer zowel individueel als in groepsverband benaderd en geobserveerd. De coaching is positief kritisch. Dat wil zeggen dat er altijd wordt geredeneerd vanuit de mogelijkheden en kwaliteiten van de deelnemer, maar dat er geen sprake is van vrijblijvendheid. Kritiek wordt gegeven vanuit een praktijkgericht, realistisch kader, met volledige en permanente nadruk op de eigen verantwoordelijkheid van de deelnemer. Het programma is met name gericht op een gezond levensritme, zoals vroeg opstaan, op tijd komen, gezond eten en veel bewegen en sporten. Als uitgangspunt geldt de eigen verantwoordelijkheid van de jongeren. De deelnemers leren op een reële manier naar zichzelf te kijken en te ontdekken wat ze kunnen én willen. Zo zoeken zij uit welke toekomstmogelijkheden zij voor zichzelf zien. Daarna worden gasten uitgenodigd die in deze beroepsgroepen aan het werk zijn. Voor de deelnemers wordt o.a. werk gezocht binnen het netwerk van sponsoren van SC Cambuur dat aansluit bij het door de deelnemer gekozen ontwikkelingspad. Verder zorgt nauwe samenwerking in deze fase met uitzendorganisaties voor een nog groter netwerk en meer specifieke expertise. (Van Rijswijk Projects in Sports in samenwerking met SC Cambuur, RPPR Mediaproducties, de gemeente Leeuwarden, Opleidings Instituut Cleveringa, Jildou Theater en Training en café De Stee.)
Uiteindelijk moet het idee dat je zelf aan het roer staat en zelf verantwoordelijk bent de overhand krijgen
Mail of deel deze pagina