DE METHODE
Voormalig profvoetballer René van Rijswijk verzorgt evenementen, clinics en maatschappelijke projecten waarbij sport als een cement werkt. De afgelopen jaren ontwikkelde hij een methode, die op diverse doelgroepen kan worden toegepast en zeer succesvol is gebleken. De basis vormt een door ervaring opgedane mensenkennis samen met een intuïtief gevoel en inzicht. Daaronder ligt een aantal theoretische methoden. Hierdoor is een unieke wijze van omgaan met mensen uit allerlei soorten doelgroepen ontstaan, die zorgt voor een positieve mentaliteitsverandering. Van passief naar actief. Van werkeloos naar werknemer en van stuurloos naar het roer in eigen handen.
Hoe werkt de methode
Door zijn jarenlange ervaring als profvoetballer weet René als geen ander dat hard kunnen zijn voor jezelf én verantwoordelijkheid durven nemen belangrijke vaardigheden zijn om te kunnen slagen in het leven. Maar daarnaast is een warm hart hebben voor jezelf net zo belangrijk. Een gevoel van eigenwaarde en een positieve grondhouding is essentieel. Je moet jezelf staande kunnen houden en kunnen presteren onder druk. Daarnaast moet je jezelf ook kunnen wegcijferen ten koste van de groep. Samenhorigheidsgevoel en kameraadschap is immers een ander onontbeerlijk aspect.
Zijn aanpak is gebaseerd op drie pijlers:
- 1. Zelfmanagement en zelfbewustzijn
De methodiek die René hierbij gebruikt is een afgeleide van Het Verantwoordelijkheid Coach Model (www.vlemmings-vanzwam.nl). Niet zo vreemd want deze methodiek komt van oorsprong uit de topsport. Het laat je inzien hoe groot de kracht is om vanuit eigen verantwoordelijkheid én met lef keuzes te kunnen maken. Daarnaast is kunnen samenwerken ook een belangrijke vaardigheid. Zowel in je werk als in je privéleven. Om dat effectief te doen, moet je verantwoordelijkheid durven en kunnen nemen voor eigen handelen. Het model maakt je bewust van je eigen ambities, kwaliteiten en verbeterpunten. Het versterkt de eigen verantwoordelijkheid, discipline en motivatie. Het vergroot het zelfvertrouwen, maar leert je ook om met teleurstellingen om te gaan.
- 2. Relatie management
Hiervoor wordt een methode gebruikt die onder andere aansluit op de theorieën van Daniel Goleman. Het uitgangspunt is het besef dat emotionele intelligentie in de praktijk erg belangrijk is. Emotionele intelligentie bestaat uit het op een juiste manier gebruik maken van emoties. Zelfbeheersing, geestdrift, doorzettingsvermogen en het vermogen om jezelf te motiveren zijn daar belangrijke kenmerken van. Mensen die emotioneel intelligent zijn kennen zichzelf goed en gebruiken hun emoties op de juiste manier. Mensen die emotioneel minder intelligent zijn laten zich 'meeslepen' door emoties als hartstocht of agressie. Onderzoek heeft aangetoond dat iemand die alleen gebruik maakt van zijn IQ het minder ver schopt dan iemand die ook emotionele intelligentie op een goede wijze kan toepassen. Het mooie is dat deze vorm van intelligentie aan te leren is.
- 3. Energiemanagement
Ook deze methode maakt gebruik van de wetenschap vanuit de topsport. Een sporter werkt op alle fronten toe naar één doel: op de juiste momenten pieken. Schrijver Tony Schwartz heeft dit principe omgezet naar ogenschijnlijk simpele rituelen, die mensen helpt om hun energie regelmatig aan te vullen. Daardoor wordt de energie beter over de dag verdeeld. Het pieken en dalen effect wordt hierdoor voorkomen. Door energie efficiënter te managen bouw je aan een fysieke, emotionele en mentale weerstand. Dit wordt gedaan door ingesleten gewoontes te vervangen door gezondere rituelen en het bewust maken van de rol die je lichaam speelt in het leveren van topprestaties.
De coach
Een oud professional, dat dwingt respect af en vergroot de geloofwaardigheid. René gebruikt zijn sportervaring veelvuldig als metafoor voor situaties uit het dagelijkse leven. Bij René staat het ontwikkelen van talent, kijken naar wie je bent en wat je mogelijkheden zijn centraal. Sportervaring is geen voorwaarde voor deelname, maar sporten maakt wel een belangrijk onderdeel uit van de aanpak. Het is goed voor lichaam, geest, het vergroten van het zelfvertrouwen en het ontwikkelen van een teamspirit. Ook is gebleken dat een ongezonde levensstijl niet lekker matcht met een dagelijks potje voetbal. Het gevolg is dat deelnemers uit zichzelf slechte gewoontes als drankgebruik, blowen en/of ongezond eten laten staan of drastisch minderen.
Persoonlijke benadering
De methode onderscheidt zich ook door de zeer persoonlijke benadering. Het gaat niet alleen om het einddoel op zich, maar vooral om de weg hoe je daar komt. Hoe hard ben je voor jezelf en heb je hart voor jezelf? Wat houd je tegen, wat heb je nodig, wat moet je overwinnen of behalen? Ieder moment is een leermoment. Hoe functioneer je, ben je bijvoorbeeld behulpzaam? Laat je je lunchbord wel of niet staan? Praat je door de coach heen of ben je stil? Omgang met anderen is erg belangrijk. Als je niet goed kunt functioneren in een groep is het lastiger om goed te functioneren in essentiële situaties, zoals een baan of andere groepsafhankelijke situaties.
Realistisch
Na afloop van een traject staat iedereen er weer alleen voor. De training is geslaagd als de deelnemer voldoende handvatten en motivatie heeft opgedaan om alleen, of met veel minder intensieve ondersteuning, verder te kunnen. De methode kenmerkt zich ook door confrontaties en realiteit. Een vaak voorkomende gedragsvorm van deelnemers aan deze methode is het aannemen van een slachtofferrol. Er worden situaties uit de dagelijkse praktijk gebruikt om de deelnemer te confronteren met zijn/haar ondermijnende gedrag. Doordat ook de groepsdynamiek een belangrijke rol speelt, wordt het confronterende gedrag in de loop van de training ook vaak door de groep “aangepakt”. Het voorhouden van een spiegel een daarmee aan de slag te gaan is de kracht van deze trainingsvorm. Uiteindelijk moet het idee dat je zelf aan het roer staat en zelf verantwoordelijk bent, wat je ook hebt meegemaakt, de overhand krijgen.
Klik hier voor meer informatie over de methode.
Mail of deel deze pagina