'IK HEB EEN TE GEKKE WEEK GEHAD OP AMELAND'

VOETBALVAKANTIEKAMP
'OP NAAR EEN BAAN'

DUTCH CAREER CUP
'NIEUWE BONDSCOACHES ORANJE GEPRESENTEERD'

BONDSCOACH
'GERICHT OP DE PARTICIPATIE VAN SUPPORTERS'

FANCOACH
'VERGROOT DE WEERBAARHEID'

FIER VOETBALSCHOOL
'EEN SUCCESVOLLE FORMULE'

WARMING UP

DE METHODEVoormalig profvoetballer René van Rijswijk verzorgt evenementen, clinics en maatschappelijke projecten waarbij sport als een cement werkt.  De afgelopen jaren ontwikkelde hij een methode, die op diverse doelgroepen kan worden toegepast en zeer succesvol is gebleken.  De basis vormt een door ervaring opgedane mensenkennis samen met een intuïtief gevoel en inzicht.  Daaronder ligt een aantal theoretische methoden. Hierdoor is een unieke wijze van omgaan met mensen uit allerlei soorten doelgroepen ontstaan, die zorgt voor een positieve mentaliteitsverandering. Van passief naar actief. Van werkeloos naar werknemer en van stuurloos naar het roer in eigen handen.

Hoe werkt de methode

Door zijn jarenlange ervaring als profvoetballer weet René als geen ander dat hard kunnen zijn voor jezelf én verantwoordelijkheid durven nemen belangrijke vaardigheden zijn om te kunnen slagen in het leven. Maar daarnaast is een warm hart hebben voor jezelf net zo belangrijk. Een gevoel van eigenwaarde en een positieve grondhouding is essentieel. Je moet jezelf staande kunnen houden en kunnen presteren onder druk. Daarnaast moet je jezelf ook kunnen wegcijferen ten koste van de groep. Samenhorigheidsgevoel en kameraadschap is immers een ander onontbeerlijk aspect.

Zijn aanpak is gebaseerd op drie pijlers:

  1. 1.     Zelfmanagement en zelfbewustzijn

De methodiek die René hierbij gebruikt is een afgeleide van Het Verantwoordelijkheid Coach Model (www.vlemmings-vanzwam.nl). Niet zo vreemd want deze methodiek komt van oorsprong uit de topsport. Het laat je inzien hoe groot de kracht is om vanuit eigen verantwoordelijkheid én met lef keuzes te kunnen maken. Daarnaast is kunnen samenwerken ook een belangrijke vaardigheid. Zowel in je werk als in je privéleven. Om dat effectief te doen, moet je verantwoordelijkheid durven en kunnen nemen voor eigen handelen. Het model maakt je bewust van je eigen ambities, kwaliteiten en verbeterpunten. Het versterkt de eigen verantwoordelijkheid, discipline en motivatie. Het vergroot het zelfvertrouwen, maar leert je ook om met teleurstellingen om te gaan.

  1. 2.     Relatie management

Hiervoor wordt een methode gebruikt die onder andere aansluit op de theorieën van Daniel Goleman. Het uitgangspunt is het besef dat emotionele intelligentie in de praktijk erg belangrijk is. Emotionele intelligentie bestaat uit het op een juiste manier gebruik maken van emoties. Zelfbeheersing, geestdrift, doorzettingsvermogen en het vermogen om jezelf te motiveren zijn daar belangrijke kenmerken van. Mensen die emotioneel intelligent zijn kennen zichzelf goed en gebruiken hun emoties op de juiste manier. Mensen die emotioneel minder intelligent zijn laten zich 'meeslepen' door emoties als hartstocht of agressie. Onderzoek heeft aangetoond dat iemand die alleen gebruik maakt van zijn IQ het minder ver schopt dan iemand die ook emotionele intelligentie op een goede wijze kan toepassen. Het mooie is dat deze vorm van intelligentie aan te leren is.

  1. 3.     Energiemanagement

Ook deze methode maakt gebruik van de wetenschap vanuit de topsport.  Een sporter werkt op alle fronten toe naar één doel: op de juiste momenten pieken. Schrijver Tony Schwartz heeft dit principe omgezet naar ogenschijnlijk simpele rituelen, die mensen helpt om hun energie regelmatig aan te vullen. Daardoor wordt de energie beter over de dag verdeeld. Het pieken en dalen effect wordt hierdoor voorkomen. Door energie efficiënter te managen bouw je aan een fysieke, emotionele en mentale weerstand. Dit wordt gedaan door ingesleten gewoontes  te vervangen door gezondere rituelen en het bewust maken van de rol die je lichaam speelt in het leveren van topprestaties.

De coach

Een oud professional, dat dwingt respect af en vergroot de geloofwaardigheid. René gebruikt zijn sportervaring veelvuldig  als metafoor voor situaties uit het dagelijkse leven. Bij René staat het  ontwikkelen van talent, kijken naar wie je bent en wat je mogelijkheden zijn centraal. Sportervaring is geen voorwaarde voor deelname, maar sporten maakt wel een belangrijk onderdeel uit van de aanpak. Het is goed voor lichaam,  geest, het vergroten van het zelfvertrouwen en het ontwikkelen van een teamspirit. Ook is gebleken dat een ongezonde levensstijl niet lekker matcht  met een dagelijks potje voetbal. Het gevolg is dat deelnemers uit zichzelf slechte gewoontes als drankgebruik, blowen en/of ongezond eten laten staan of drastisch minderen.

Persoonlijke benadering

De methode onderscheidt  zich ook door de zeer persoonlijke benadering. Het gaat niet alleen om het einddoel op zich, maar vooral om de weg hoe je daar komt. Hoe hard ben je voor jezelf en heb je hart voor jezelf? Wat houd je tegen, wat heb je nodig, wat moet je overwinnen of behalen? Ieder moment is een leermoment. Hoe functioneer je, ben je bijvoorbeeld behulpzaam? Laat je je lunchbord wel of niet staan? Praat je door de coach heen of ben je stil? Omgang met anderen is erg belangrijk. Als je niet goed kunt functioneren in een groep is het lastiger om goed te functioneren in essentiële situaties, zoals een baan of andere groepsafhankelijke situaties.

Realistisch

Na afloop van een traject staat iedereen er weer alleen voor. De training is geslaagd als de deelnemer voldoende handvatten en motivatie heeft opgedaan om alleen, of met veel minder intensieve ondersteuning, verder te kunnen.  De methode kenmerkt zich ook door confrontaties en realiteit. Een vaak voorkomende gedragsvorm van deelnemers aan deze methode is het aannemen van een slachtofferrol. Er worden situaties uit de dagelijkse  praktijk gebruikt om de deelnemer te confronteren met zijn/haar ondermijnende gedrag. Doordat ook de groepsdynamiek een belangrijke rol speelt, wordt het confronterende gedrag  in de loop van de training ook vaak door de groep “aangepakt”. Het voorhouden van een spiegel een daarmee aan de slag te gaan is de kracht van deze trainingsvorm. Uiteindelijk moet het idee dat je zelf aan het roer staat en zelf verantwoordelijk bent, wat je ook hebt meegemaakt, de overhand krijgen.

Klik hier voor meer informatie over de methode.


Mail of deel deze pagina  
   

NEWS

VOETBALVAKANTIEKAMP 2016

In de zomer van 2016, in week 30 en week 31 zijn er weer de befaamde voetbalkampen op Ameland. Onder leiding van diverse oud-profvoetballers zoals bijvoorbeeld Jan Bruin, R...
LEES MEER

SPEELSCHEMA EERSTE RONDE HOMELESS WORLD CUP BEKEND

Met minder dan vier weken te gaan tot de aftrap van de Homeless World Cup in Amsterdam, zijn de wedstrijden in de eerste...
LEES MEER

VOETBALVAKANTIEKAMP

Voor iedereen die gek is op voetbal, maar daarnaast ook houdt van spanning, avontuur, zee, boottochten, strand, slapen in een kampeerboerderij, plezier, bossen, film kijken en nieuwe vrienden maken. Je geniet van een sportief leerzaam en onvergeteli...

DUTCH CAREER CUP

(PROJECT GESTOPT) Een landelijk voetbal reïntegratieprogramma voor Wajong gerechtigden. Binnen dit programma zetten voetbalclubs hun faciliteiten en contacten in om de deelnemers aan een baan te helpen.

BONDSCOACH

AMSTERDAM, 31 maart 2015 – Guus Hiddink mag dan wel het Nederlands Elftal onder zijn hoede hebben, maar Nederland heeft er twee nieuwe bondscoaches bij! Niemand minder dan freestylevoetballer Soufiane Touzani en oud-profvoetballer René van Rijswijk c...

FANCOACH

Een project gericht op de participatie van supporters. Het is een gezamenlijk project van SC Cambuur, politie, OM, VNN, Kern van Cambuur en de gemeente Leeuwarden om voetbalvandalisme te voorkomen en te bestrijden door middel van een integrale aanpak...

FIER VOETBALSCHOOL

(PROJECT GESTOPT) Fier Fryslân verwijst kinderen die ambulante zorg ontvangen door naar de voetbalschool. De voetbalschool is onderdeel van de Fier Sports Academy. René verzorgt een wekelijkse training in Cambuurtenue. De inzet van de kinderen wordt ...

WARMING UP

Uit ervaring met eerdere projecten als “Cambuur werkt” blijkt de combinatie van actieve fysieke en mentale fitheid een succesvolle formule. Daarbij leren deelnemers, in groepsverband, doelgericht te kiezen voor een bepaalde toekomst. Toch gaat het n...
AGENDA
CONTACT

VAN RIJSWIJK PROJECTS IN SPORTS
Tsjibbe Geertswei 64
8915 HL LEEUWARDEN

   
M +31(0)6 21577160
E info@projectsinsports.nl
I www.projectsinsports.nl
  Twitter
TWEETS

"door zijn jarenlange ervaring als profvoetballer weet rené als geen ander dat je hard moet zijn voor jezelf. Maar kent hij ook het belang van een warm hart hebben voor jezelf"

SAMEN MET PROJECTS IN
SPORTS GAAN VOOR
MAATSCHAPPELIJKE SUCCESSEN!

Van Rijswijk Projects in Sports staat voor maatschappelijke projecten op maat onder leiding van voormalig profvoetballer René van Rijswijk. Zijn specifieke aanpak is zo succesvol dat hij al zijn kennis en ervaring bundelde in een eigen “Hart voor jezelf” methode. Want hard kunnen zijn voor jezelf én verantwoordelijkheid durven nemen zijn belangrijke vaardigheden om te kunnen slagen in het leven. Maar daarnaast is een warm hart hebben voor jezelf net zo belangrijk.

René van Rijswijk
sitemap | contact | ontwerp en realisatie: Vorm2 Reclamemakers | © René van Rijswijk Projects in Sports